Rahip Tim Keller’ın ölmeden önce bana öğrettiği 5 şey

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Birisi en yakın arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle iki yıl konuşsa nasıl hissedersiniz? Çocukluğunuz, garip gençlik yıllarınız veya ebeveynlik seçimleriniz hakkında ne söyleyebilirler?

Ocak 2021’de röportajlarıma başladığımda, Cuma günü 72 yaşında ölen dünyaca ünlü vaiz Tim Keller hakkında ne öğreneceğimden emin değildim. Onu 2007’den beri tanıyorum ve 2010’dan beri onunla çalışıyorum. Müjde Koalisyonu.

Ama onun entelektüel ve ruhsal oluşumundaki etkilerin izini süreceksem, daha derine inmem gerekiyordu. 21. yüzyılın en etkili Hıristiyan liderlerinden biri olmasına yardımcı olan kitapları, insanları ve olayları bilmem gerekiyordu. Eski arkadaşlarıyla konuşmamı istediği ve onları özgürce konuşmaya teşvik ettiği için minnettardım.

New York City’deki Redeemer Presbiteryen Kilisesi’nin kurucusu Tim Keller, evinde darülaceze bakımı alıyordu. (Tim Keller/Facebook)

Özellikle bu günlerde dini liderler hakkında alaycı olmak çok kolay. Keller’ın yaptığı gibi her zaman iyi bitirmezler. Kürsü arkasından bir şey söyleyen ve kameralardan uzakta başka bir şey söyleyen papazların çok fazla örneğini gördük. Bir podcast seslendirme veya kitap yazarı olarak onları belli bir mesafede tutmak daha güvenlidir. Dolap kapağını açarken dikkatli olun. Sonuçta, bir iskelet düşebilir.

DR. İLE SON PODCAST BÖLÜMÜMÜ YENİDEN ZİYARET EDİYORUM. TIMOTHY KELLER

Kız kardeşiyle ilk görüşmemde Tim Keller’ın mükemmel olmadığını anladım. Ama bunu zaten biliyordum. İnsan korkusunu ve çatışmadan hoşlanmadığını itiraf etti. Ayrıca ona en yakın meslektaşlarının onu idolleştirmediğini de gördüm. Bir yönetici, bir baba, bir arkadaş olarak onun güçlü ve zayıf yönlerini fazlasıyla biliyorlardı. Yine de bu bilgi bir şekilde sevgilerini artırdı. Ekrandaki bir görüntüye saygı göstermediler. Gerçek kişiyi, ailesini ve nihayetinde lütuf armağanı övünmeyi engelleyen Tanrı’yı tanıyorlardı (Efesliler 2:9).

En iyi liderlerin mükemmelliği hedeflemediğini öğrendim. İsa Mesih’in müjdesi sayesinde özgürlüğün ışığında yürüyebilmek için günahın karanlığından uzaklaşarak tövbede yol gösterirler.

Tek resmi biyografisi olan “Timothy Keller: His Spiritual and Intellectual Formation”da Tim Keller hakkında yazmaktan birkaç ders daha öğrendim.

Genç liderlerdeki potansiyeli çok hızlı yargılamayın

Tim Keller’ın ilahiyat dersinde başarılı olması en muhtemel kişi olarak tanımlayamazdınız. En açık sözlü öğrenci değildi. Profesörler onu ödüllerle tanımadı. Vaaz verme dersinden C aldı. Akıl hocaları onu kanatları altına almak için sıraya girmedi. Ruhban okulundan sonra, o ve eşi Kathy, bir bakanlık görevi bulup bulamayacaklarını bilmiyorlardı, bu yüzden ABD Posta Hizmetlerine katılmak için kamu hizmeti sınavına girdiler.

Hayatının ilk yarısında Tim Keller küresel, çok kültürlü ya da şehir bakanlığına neredeyse hiç aşinalık göstermedi. Yine de, New York City’de Redeemer Presbiteryen Kilisesi ve dünya çapındaki geniş kilise dikme ağı aracılığıyla ilerlemesiyle tanındığı şey tam olarak buydu. İlk New York Times en çok satan kitabını 57 yaşına kadar yayınlamadı. Ancak on yıldan kısa bir süre içinde duadan ıstıraba, evliliğe ve evanjelizme kadar her konuda klasik eserlerden oluşan küçük bir kitaplık yayınladı.

PENNSYLVANIA EVANGELIST, ZULÜM GÖREN HIRİSTİYANLAR TARAFINDAN BELİRTİLEN ÖRNEK HEM ‘İLHAM VERİYOR’ HEM ‘İNANÇ VERİYOR’ DİYOR

Bakanlık, en azından İsa dönene kadar uzun bir oyundur. En iyi ilk izlenimi bırakmıyorlarsa genç liderlerden vazgeçmeyin.

Sattıkları her şeyi satın almadan kaynaklardan ödünç alabilirsiniz.

Tim Keller, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en muhafazakar, sadık mezheplerden biri olan Amerika’daki Presbiteryen Kilisesi’ne (PCA) atandı. O, Kutsal Yazıların yanılmazlığını, İsa Mesih’in cezai ikame edici kefaretini ve yalnızca imanla aklanmayı öğreten geleneksel bir Reformcu evanjelikti.

Reform konusunda Yeni Ahit bilgini NT Wright ile aynı fikirde olmayabilirdi. Ancak Wright’ın İsa’nın dirilişiyle ilgili çığır açıcı kitabını tavsiye etti. Misiyolog Lesslie Newbigin ile aynı sonuçlara varmadı. Ancak yine de, 21. yüzyılda Batılı Hıristiyanlar için bir gündem oluşturmak için önceki nesilden gelen bu eseri temel aldı.

Birinden bir şeyler öğrenmek için her şeyi kabul etmek zorunda değilsin.

Zayıf yönlerinizi kabul edin ve yardım isteyin

Tim Keller, Redeemer Presbiteryen Kilisesi’ndeki liderliğinde iki kez bir sorunu olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Kilisenin büyümesi ve karmaşıklığı, onun yönetim becerisini aştı. Muazzam iş ahlakı bile onu kurtaramadı. İki kez arkadaşlarını yönetici papazı olarak hizmet etmeye ve huzursuz kadroya liderlik etmeye çağırdı.

MISSOURI PRIEST, İSA TANRI’NIN İNSAN YÜZÜNÜ TEMSİL EDER – VE TANRI BİZİ NE KADAR SEVİYOR

Vaaz etme konusunda yetenekli olmanız, yönetimde yetenekli olduğunuz anlamına gelmez. Mesih’in bedeninde her parçanın bir rolü vardır (1 Korintliler 12:12). Ağız, elden daha önemli değildir. En iyi liderler, ne zaman bırakacaklarını bilirler ve başkalarını Tanrı’nın verdiği rollerini oynamaları için güçlendirirler.

Öğrenmeyi asla bırakma

Ruhban okulundan Tim Keller’ın çıkardığından daha fazlasını alan kimsenin olduğundan emin değilim. Okuduğu kitaplar ve duyduğu dersler, tüm yaşamının gidişatını belirliyor.

Birçok lider, bu öğrenme temelinden memnun olacaktır. Keller değil. 2008’de çok satan bir özür dileme kitabı yayınlarken bile, tüm özür dileme yöntemini yeni okumaların ışığında yeniden düşünüyordu. Son günlerinde bile arkadaşlarına ve meslektaşlarına yeni kitap önerileri gönderiyordu.

Keller’ın yaşam boyu öğrenmesi, bir ağaçtaki halkalar gibi gelişti. Çekirdek hiç değişmedi. Büyümeye devam etti, katmanlar eklemeye devam etti.

En iyi öğretmenler öğrenmeyi asla bırakmazlar.

Daha derin bir Tanrı deneyimi için baskı yapmaya devam edin

Kitap üzerinde çalışırken, Tim Keller yaşayacak bir günü daha mı yoksa kitap yazmak ve yükselen Hıristiyan liderler kuşağına akıl hocalığı yapmak için 10 yılı daha mı kaldığını bilmiyordu. Pankreas kanseri ile hayat bu. Ama yarının ne getireceğini de hiçbirimiz bilemeyiz (Yakub 4:13-15).

2020 baharında teşhis konulduktan sonraki aylarda Keller’da bir değişiklik fark ettim. Sanki üzerinden bir yük kalkmış gibi sesi hafifledi. Ve vardı. Her güne odaklanma ve yarının sıkıntılarını beklememe özgürlüğüne kavuştu, sevgili karısı Kathy’nin arkadaşlığından keyif aldı. Tanrı ile daha derin bir birliktelik arayışı içinde dua çabalarını iki katına çıkardı. Roosevelt Adası’ndaki apartman dairesinde karantinadayken, uzaktaki arkadaşlarına yetişti.

GÖRÜŞ BÜLTENİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu hayat, Tanrı ile yüz yüze görüşeceğimiz sonsuzluk için bir provadır. Tim Keller ölmeden bir gün önce ailesine, “Tanrı’nın bana verdiği zaman için minnettarım ama İsa’yı görmeye hazırım. Beni eve gönderin” dedi.

O gün, hazırlıklı olsak da olmasak da, er ya da geç, her birimiz için gelecek. Keller bana yarının yüklerinden kurtulmayı ve bugünü sonsuzluğun ışığında yaşamayı öğretti.

HABERLER SUNULDU