Neden NYC Demokratik Belediye Başkanlığı Birincil Kazanan Mamdani'nin Marksist Görüşleri Tartışma

Eda

New member
YENİArtık Haberler makalelerini dinleyebilirsiniz!

Zohran Mamdani, Salı günü 24 Haziran New York Demokratik Belediye Başkanlığı'nın galibi olarak resmen sertifikalandırıldı. Demokrat Parti kuruluşu ve ötesinde hala şok dalgaları gönderen bir zafere giderken eski New York Hükümeti Andrew Cuomo'yu yendi.

Şimdi, tartışma Mamdani'nin gerçekte kim olduğunu düşünüyor. Antisemitik mi yoksa sadece Pilistin yanlısı mı? Buz karşıtı mı yoksa sadece göçmen yanlısı mı? Ancak, bir şey giderek daha açık görünüyor. Mamdani ciddi bir Marksist ve bu New York'taki herkesi ilgilendirmeli.

Son zamanlarda Politifact, Zohran Mamdani'nin bir “komünist” olduğunu “yanlış” olduğunu açıkladı. Bu, Başkan Donald Trump'ın ona gerçek Social hakkında “% 100 komünist deli” demesine yanıttı. Bununla birlikte, “komünist” teriminin geçmiş ifadelerle desteklenip desteklenmediğini tartışabilsek de, Mamdani'nin muhtemelen bir Marksist olduğu anlaşılıyor.

Mamdani, şimdilik yarışta kalan Cuomo'ya göre NYC Dem Primary'ı resmen 12 puan kazandı

Politifact, etiketin Trump ve diğerlerinin kullanımını “onlarca yıldır ABD siyasetinde var olan kırmızı korkutucu taktik” olarak nitelendirdi. Amerikan siyasetinde merkez sağ olanlar için, muhafazakârlar ve liberterlere rutin olarak “faşist” olarak adlandırıldığı için biraz ironik görünebilirdi ve sol, karşı görüşleri olanları kara listeye almak ve sorgulamak için McCarthy benzeri taktiklerle uğraştı. Bu nadiren “gerçek kontrolleri” konusudur.

Politifact'ın önyargılı ve bazen yanlış sonuçlarını defalarca tartıştım (burada, burada ve burada). Bu vesileyle, Politifact, Mamdani'nin siyasi ve ekonomik görüşlerinin karakterizasyonu üzerine Trump ve Muhafazakarları kınamak için bir kez daha çok hızlı olmuş olabilir.

Şehir tarafından işletilen bakkallar, polisler, güvenli enjeksiyon siteleri: NYC'nin bir sonraki potansiyel belediye başkanı hakkında ne bilinmeli

Birincisi, Mamdani'yi “Sosyalist” in aksine “komünist” olarak adlandıranlara katılmadım çünkü bu terimler çılgınca farklı şekillerde yorumlanıyor. Örneğin, Mamdani ve onun görüşlerinin büyük bir eleştirmeni olmasına rağmen, Mamdani'nin siyasi sistem üzerinde tek partili kontrolü savunduğunu veya ekonominin hükümet kontrolü altında tam olarak merkezileşmesini savunduğunu görmedim.

Ancak, Mamdani'nin yaptığı açıklamada yaptığı yorumlara dayanarak bir Marksist olabileceği anlaşılıyor. Amerika'nın Genç Demokratik Sosyalistleri Konferansı'ndan önceki bir konuşmada Mamdani, hedeflerden birinin Amerika'da “üretim araçlarını ele geçirmek” olduğunu gerçekleştiriyor.

“Şu anda, öğrenci borcunun iptalinden bahsediyorsak, eğer Medicare'den herkes için konuşuyorsak, bilirsiniz, bunlar bu ülkede popüler desteğin zemine sahip olan konulardır. Ama sonra, BDS olup olmadığına ya da üretim araçlarını ele geçirme hedefi olup olmadığı, bu anda aynı destek seviyesine sahip olmadığımız başka konular da vardır.”

NYC'nin şok edici sosyalist zaferi, doğru için korkunç bir uyarı

Bu yumuşak sosyalizm gibi değil, oldukça sert Marksizm gibi geliyor. Politifact'ın “Mamdani'nin platformunun komünizme benzemediği ve hükümetin özel mülkiyeti ele geçirmesini ve endüstrinin kontrolünü gerektiren bir hükümet sistemi” olduğu ifadesiyle de çelişiyor.

Kredisine göre, Mamdani kapitalizme karşı olduğunu inkar etmiyor ve tüm milyarderleri ortadan kaldırmak istediğini. (Milyonerlerin aşırı servet için kendi kesimleriyle nerede karşılaşabileceği açık değil).

Mamdani, aşırı Amerikan solunun mükemmel bir ürünüdür. Aşırı görüşlerin tüm öfke olduğu Hollywood ve akademik çevrelerden çıktı. Uzak bir profesör olan Profesör Mahmood Mamdani ve liberal bir Hintli-Amerikalı film yapımcısı Mira Nair'in oğludur. Babası Columbia Üniversitesi'nde “sömürge sonrası” konuları öğretiyor ve şu anda Uganda'daki Makerere Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün direktörüdür.

Komünist devrimci dilde köklü slogan kullanan Mamdani'nin video yüzeyleri

Mamdani, bazılarımızın yükseköğretimin radikalleşmesi hakkında, özellikle Amerika'nın seçkin kolejlerinde ve üniversitelerinde yazdıklarının prototipidir. 2014 yılında Elite Bowdoin Koleji'nden Afrika Çalışmaları alanında lisans derecesi ile mezun oldu. Bu okullar artık büyük ölçüde muhafazakar öğretim üyelerinden yoksun. Akademisyenler genellikle soldan en sola doğru uzanırlar.

Anketler, gençler arasında sosyalizm ve hatta komünizm için artan destek olduğunu göstermektedir. Özellikle, Mamdani ilk önce varlıklı ve üniversite eğitimi alan seçmenlerden önemli destek aldı.

Basitçe söylemek gerekirse, 20. yüzyılda sosyalist sistemlerin ekonomik başarısızlıklarına tanık olmayan nesiller arasında Büyük Britanya ve Fransa gibi ülkelerde sosyalist olmak harika. Eski komünist ülkelerin başarısız ekonomilerini kurtarmak için kapitalizme döndüğüne tanık olmadılar.

Mamdani'nin Siyasi Depremi Rocks Demokratları, partiyi ileriye doğru ayırıyor

Mamdani'nin Demokratik birincildeki zaferi, ücretsiz otobüs, ücretsiz sağlık hizmeti, ücretsiz günlük bakım ve şehir tarafından işletilen marketlerin vaatleriyle beslendi. Hatta “tekrar sekiz dolar kazanmaya” söz verdi.

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere çoğu ülkenin sosyal refah sistemlerini uzun zamandır kucakladığı doğrudur. Bir zamanlar sosyalizm olarak kınanan bazı programların artık ana akım olarak kabul edildiği de doğrudur. Bununla birlikte, Mamdani'nin kapitalizme kategorik muhalefeti ve üretim araçlarının kontrolünü ele geçirme referansları daha aşırı Marksist görüşler göstermektedir.

Mamdani, zaferinden sonra görüşlerinden korkuları küçümsemeye çalıştı:

“Siyasetim hakkında konuştuğumuzda, biliyorsunuz, kendime birçok yönden Dr. [Martin Luther] Onlarca yıl önce kral, 'buna demokrasi deyin, buna demokratik-sosyalizm deyin, bu ülkedeki tüm Tanrı'nın çocukları için daha iyi bir servet dağılımı olmalı.'

Daha Fazla Haberler Fikri için buraya tıklayın

Üretim araçlarının kontrolünü ele geçirmekten ve kapitalizmin karşıtlığını ele geçirmekten bahsederken “buna demokratik-sosyalizm demek” zor. “Servetin daha büyük bir dağılımı” vizyonunun Dr. King'in atıfta bulunduğu her şeyden çok daha radikal olduğunu gösteriyor.

Mamdani, Marksizmi kucaklamak için zengin, ayrıcalıklı bir arka plandan ilk çocuk olmazdı. “Rage and Republic: Amerikan Devrimi'nin Bitmemiş Hikayesi” kitabımda (Simon & Schuster, 3 Şubat 2026) Fransız devriminden çağdaş hareketlere kadar devrimcilerin nasıl genellikle seçkin veya ayrıcalıklı sınıflardan geldiğini inceliyorum. ABD'deki mevcut radikalleşmeyi 21. yüzyılda Amerikan demokrasisinin geleceğini keşfetmede tartışıyorum.

Eski medya ve akademideki birçok kişi tarafından Mamdani'nin felsefi görüşleri hakkında soruları reddetmek için tam bir Basın var. Sonuçta, Mamdani'nin belirttiği gibi ” [like] Üretim araçlarını ele geçirmenin nihai hedefi … Şu anda aynı düzeyde destek yok. “Bu destek, bir belirsizlik kozasını koruyarak artıyor.

Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın

Mevcut kaydın Mamdani'nin bir komünist olduğu iddiasını destekleyip desteklemediğine dair iyi bir tartışma var. Ancak, onun Marksist olduğunu öne sürmek için geniş bir neden var. Bu, özellikle dünyanın en büyük finans merkezindeki olası hükümet başkanı olarak önemli bir endişe konusu olmalıdır.

Marx bir keresinde hayal kırıklığı içinde “bir şey kesinse, ben kendim bir Marksist değilim” dedi. Belki de New York Belediye Başkanlığı adayı Zohran Mamdani, sert bir Marksistin tüm yapımlarına sahiptir.

Jonathan Turley'den daha fazlasını okumak için buraya tıklayın