Kariyerinizde asla yapmamanız gereken 5 şey

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Amerika, iş çevresinde nesilde bir kez görülen bir dönüm noktasında: %70’imiz yaptığımız işten memnun değil; dörtte üçümüz bu yıl yeni iş aramayı planladığımızı söylüyor. Toplamda 100 milyon Amerikalı bu yıl sevdikleri biriyle oturup “Yaptığım şeyden memnun değilim ve beni mutlu eden işler yapmak istiyorum” diyecek.

Sorun: İşle ilgili aldığımız tavsiyelerin çoğu modası geçmiş, yanlış yönlendirilmiş veya tamamen yanlış.

Son altı yılımı ülke çapında dolaşarak iş hayatlarında muazzam değişiklikler yapmış Amerikalıların yüzlerce öyküsünü toplayarak geçirdim. Daha sonra bu hikayeleri kodladım, geri kalanımızın iş hayatımızı daha mutlu etmesine yardımcı olabilecek kalıplar ve çıkarımlar aradım. Yeni kitabım “Arama: Kariyer Sonrası Bir Dünyada Anlamlı Bir İş Bulmak”, kendi iş hikayenizi yazmanız için bir araç seti sunuyor.

ONUR VAKFI, AMERİKA’NIN YÜKSEK EĞİTİMLİ ASKERİLERİNİN ‘ÜNİFORMA DİĞER TARAFINDAN’ BAŞARILI OLMALARINA YARDIMCI OLUYOR

İşte, taze verilere dayanarak, kariyerinizde asla yapmamanız gereken beş şey:

10 kişiden sadece biri tutkularının peşinden gittiğini söyledi. Geri kalanlar tamamen başka bir yol izlediklerini söyledi. Ve yine de, yine de mutlu oldular. (iStock)

1. Bir kariyer seçin ve ona bağlı kalın

En boğucu kariyer tavsiyesi, başlamak için bir kariyeriniz olduğu fikridir. Elbette, bazı insanlar bir hedef belirler ve ona ulaşır. Ama çok daha çoğumuz fikirlerimizi, yollarımızı veya mesleklerimizi değiştiririz.

Verilerim, ortalama bir çalışanın yaşamları boyunca 20 “iş depremi” yaşadığını gösteriyor – bu her iki buçuk yılda bir oluyor. Bir iş depremi, bir kesinti, yeniden değerlendirme veya yeniden icat anıdır. Kadınlar bu anları erkeklerden daha sık yaşar; her nesil bir öncekinden daha fazla.

Bu değişim hızı ezici görünse de, çalışanlar için bu bir hediye: 22 yaşında bir karar vermeye ve hayatınızın geri kalanında bu alanda kalmaya zorlanmıyorsunuz. İstediğiniz zaman, istediğiniz nedenle, hatta istediğiniz kadar basit bir şey için bile rotanızı değiştirebilirsiniz.

2. Tutkunuzun peşinden gidin

Şüphesiz, son nesil boyunca çalışmakla ilgili en kutsal bilgelik tutkunuzun peşinden gitmek olmuştur. Size neyin neşe getirdiğine karar verin, ardından kararlı bir kararlılıkla onun peşinden gidin.

Sorun: Bu tavsiye, işte mutlu olan neredeyse hiç kimse için geçerli değildir ve olmak isteyen neredeyse hiç kimseye yardımcı olmaz. Sohbetlerimde, konuştuğum herkese tutkularının peşinden gidip gitmediklerini, tutkularını keşfedip keşfetmediklerini veya tutkularını yapıp yapmadıklarını sordum. Sohbetlerimde 10 kişiden sadece biri mutluluklarının peşinden gittiklerini söyledi. Geri kalanlar tamamen başka bir yol izlediklerini söyledi. Ve yine de, yine de mutlu oldular.

Peki nasıl mutlu oldular? Bu, bir sonraki kötü tavsiyeye yol açar.

3. Geçmişinizi görmezden gelin

Bu günlerde herkesin hemfikir olduğu bir sonraki tavsiye, iş ve yaşam arasına katı sınırlar koymaktır. Ancak en mutlu insanlar tam tersini yapar: hayatlarının, çalışmaya başlamadan önceki hayatları da dahil, işlerinden ayrılmaz olduğunu anlarlar.

Yüzyıllar boyunca, Amerikalılar başarının tamamen tırmanmakla ilgili olduğunu söylediler: paçavralardan zenginliğe, çizme kayışlarınızla yukarı, daha büyük ofis, daha yüksek kat, daha yüksek maaş, daha iyi manzara. Ancak sohbetlerimin en önemli bulgusu, işlerinden en çok keyif alan insanların sadece tırmanmakla kalmayıp aynı zamanda kazdıklarıdır. Ailelerinden öğrendikleri işle ilgili dersleri ve onlarca yıldır anlatmaya çalıştıkları işin öyküsünü ortaya çıkarmak için kişisel arkeolojiyi kullanarak benim “anlam denetimi” dediğim şeyi gerçekleştiriyorlar.

Verilerim, ortalama bir çalışanın yaşamları boyunca 20 “iş depremi” yaşadığını gösteriyor – bu her iki buçuk yılda bir oluyor. Bir iş depremi, bir kesinti, yeniden değerlendirme veya yeniden icat anıdır. Kadınlar bu anları erkeklerden daha sık yaşar; her nesil bir öncekinden daha fazla.
İki basit soru yardımcı olabilir: Ebeveynlerinizden öğrendiğiniz işin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir? Ve aile dışında, çocukken rol modelleriniz kimlerdi? Rol modeliniz özellikle önemlidir çünkü bu sizin ilk iş kararınızdır. Bugün ne yapmayı tercih edeceğinize dair ipuçları için, çocukken ne yapmak istediğinizle başlayın.

Her gün çocukluğunuzu işe götürme günüdür.

4. Kendinize güvenmeyin

Saçma bir gelenek iş dünyasını ele geçirdi: Kendine güvenme. Sevdiğiniz işi bulmak için bir kariyer danışmanına, bir yetenek testine veya bir kişilik koduna ihtiyacınız var.

Gerçek daha farklı olamazdı. Cevap zaten içinizde. Tek yapman gereken onu ortaya çıkarmak.

En mutlu insanlar hayatlarının işlerinden ayrılamaz olduğunu anlarlar. (FNC)

Sohbetlerimde herkese sordum: En büyük iş geçişlerinde en çok hangi tavsiyeyi faydalı buldular? Dörtte üçü, diğerlerinin en yapıcı buldukları tavsiyenin zaten gittikleri yönde devam etmek olduğunu söyledi. Midelerine bir yumruk atmaya ihtiyaçları yoktu; sırtlarını sıvazlamaya ihtiyaçları vardı.

GÖRÜŞ BÜLTENİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

“Kendine güven” sözünü duymaya ihtiyaçları vardı.

Bundan sonra ne yapmanız gerektiğini bilmek istiyorsanız, kendinize şu soruyu sorun: Şu anda kendim için aldığım en iyi tavsiye _______________.

5. Amacınızı unutun

Görmezden gelinmesi gereken son kötü tavsiye, ne istediğinizi bastırmanız gerektiğidir. İşin sefil olması gerekiyordu. Ancak bugün değişen çalışma normları, her zaman taviz vermek zorunda olmadığınız anlamına gelir. Kendi hikayeni yazabilirsin. Bunu yapmanın en iyi yolu, bugün işten ne istediğinize karar vermektir. 10 ay veya 10 yıl önce değil. Bugün.

HABERLER SUNULDU

Bunu yapmak için şu son soruyu sorun: Şu anki amacım _______________.

Bu soruyu yanıtladığınızda, istediğiniz işi, arzuladığınız mutluluğu ve hak ettiğiniz başarıyı bulma yolunda ilerliyorsunuz.

BRUCE FEILER’IN DAHA FAZLASINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN