Hakim Trump davasını kapattığında mahkemedeydim, gördüklerim beni şok etti: Alan Dershowitz

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Dünya çapındaki denemeleri gözlemledim ve katıldım. Çin'de, Rusya'da, Ukrayna'da, İngiltere'de, Fransa'da, İtalya'da, İsrail'de ve 50'ye yakın eyaletimizin 40'ına yakınında adaleti ve adaletsizliği gördüm.

Ancak 60 yıllık hukukçu ve hukuk profesörü olarak dün adliyenin ön sıralarında otururken izlediğim manzaraya benzer bir manzarayı hiç görmedim.

Donald Trump'ın duruşmasındaki yargıç, jüriye yardımsever bir despot gibi görünse de tam bir zalimdi. Her fırsatta otomatik olarak davalının aleyhine karar veriyormuş gibi görünüyordu.

Pek çok deneyimli avukat, yargıcın, savunma tarafından sunulan açıkça ilgili delilleri hariç tutarken, iddia makamının sunduğu alakasız delilleri de dahil etmesine kaşlarını kaldırdı.

TRUMP'IN BAŞ TANIĞI, UZMANLARIN 'ROLLS-ROYCE'SU YARGIÇIN 'KISITLAMA' İfadesinin Ardından Ertelendi

(LR) John Coale, Chuck Zito, avukat Alan Dershowitz, eski New York Şehri Polis Komiseri Bernard Kerik, ABD Temsilcisi Eric Burlison (R-MO) ve Kash Patel, eski Başkan Donald Trump'ın medyaya gelişinde yaptığı konuşmayı dinliyor 20 Mayıs 2024'te New York City'deki Manhattan Ceza Mahkemesi'nde sus parası ödemelerini örtbas ettiği iddiasıyla yargılandığı dava sırasında mahkemeye verildi. Trump, mahkemeye çıkacak ilk ceza davasında iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan dolayı 34 ağır suçla karşı karşıya kaldı. (Dave Sanders-Havuz/Getty Images)

Ancak savunmanın tek gerçek tanığı deneyimli avukat Robert Costello, New York Yüksek Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan'ın kararlarından birine kaşlarını kaldırdığında mahkeme çılgına döndü.

Soğukkanlılığını kaybedip ince cildini sergileyen hakim, mahkeme salonunu medya dahil herkesi temizledi.

Bazı nedenlerden dolayı kalmama izin verildi ve şimdiye kadar gördüğüm en dikkat çekici yanlış önyargılardan birini gözlemledim. Yargıç, kaşlarını tekrar kaldırması halinde Costello'nun tüm ifadesinin geçersiz kılınacağı tehdidinde bulundu.

Bu elbette anayasaya aykırı olurdu çünkü sanığın Altıncı Değişiklik'teki tanıklarla yüzleşme ve savunma yapma hakkını inkar edecekti.

ALAN DERSHOWITZ, NY V TRUMP MAHKEME SOHBETİNDEKİ 'BÜTÜN BİR HİKAYEYİ' UYGULADIĞI İÇİN NBC'Yİ YÜKSELDİ

Bir tanığın yapmakla suçlandığı bir şeyden dolayı sanığı cezalandıracaktı.

Costello'nun yaptığı yanlış olsa bile (ki öyle değildi), onun ifadesini almak son derece uygunsuz ve yasa dışı olurdu; bu ifade, hükümetin yıldız tanığının altını çizen ve onunla çelişen bir ifadeydi.

Hakimin tehdidi kesinlikle çirkin, etik dışı, hukuka aykırı ve önemsizdi.

Üstelik bu anayasaya aykırı tehdidi dile getirirken gösterdiği tavır, savunmayı ve sanık adına ifade veren herkesi tamamen küçümsediğini ortaya çıkardı.

Alan Dershowitz Trump'ın duruşmasında

Avukat Alan Dershowitz, eski Başkan Donald Trump'ın 20 Mayıs 2024'te New York City'deki Manhattan Ceza Mahkemesinde sus parası ödemelerini örtbas ettiği iddiasıyla duruşması sırasında ara verdikten sonra geri dönüyor. (Steven Hirsch-Havuz/Getty Images)

Halkın yargıcı iş başında görebilmesi gerekirdi, ancak dava televizyonda yayınlanmadığı için halk, partizan gazetecilerin taraflı haberlerine güvenmek zorunda kaldı.

Ancak yargıcın mahkeme salonunu boşaltması nedeniyle halkın, yargıcı iş başında gören gazetecilerden haber alma fırsatı bile reddedildi.

Onun uygunsuz davranışının geride kalıp derin başarısızlıklarını gözlemleyen az sayıdaki tanıktan biriyim.

Gazeteciler mahkeme salonundaki işlemler hakkında haber yaptıklarında bile, onların anlattıklarına biraz ihtiyatla yaklaşılmalıdır. CNN veya MSNBC'yi izlediğinizde genellikle gerçekleşmemiş bir davanın anlatımını görürsünüz.

NY V. TRUMP: SAVUNMA SALI GÜNÜ DİNLENİYOR, TARİHİ DAVANIN SON AŞAMALARINI TETİKLİYOR

Olayları o kadar çarpıtıyorlar ki gerçeklik tamamen çarpıtılıyor.

Dün bu çarpıklığı ilk elden yaşadım, eski öğrencilerimden ve araştırma asistanlarımdan biri olan CNN hukuk analisti Norman Eisen'i mola sırasında gördüm ve yanına gidip ailesini sordum. Birkaç dakika en samimi şekilde sohbet ettik.

Ancak NBC, Daily Beast ve diğer medya kuruluşları olayla ilgili bir hikaye uydurmaya karar verdi. Eski bir öğrencimle dostça sohbet etmek yerine düşmanımla tartıştığımı iddia ettiler. Hesapları uyduruldu ama medyada yayıldı.

Eisen, hesabı düzeltmek için medyaya bir mektup yazarak, yanında oturan kişinin medyanın yanlış haberini doğrulayacağını söyledi. Bir geri çekilme göreceğimizden şüpheliyim.

Trump mahkeme öncesi basına konuştu

Eski Başkan Donald Trump, 20 Mayıs 2024'te New York City'deki Manhattan Ceza Mahkemesi'nde gizli para ödemelerini gizlediği iddiasıyla duruşması sırasında mahkemeye geldikten sonra medyaya konuşuyor. (Steven Hirsch-Havuz/Getty Images)

Bu küçük olay, yalnızca yargılamanın televizyondan yayınlanmaması nedeniyle meydana gelebilecek, duruşmayla ilgili yanlış haberlerin yer aldığı çok büyük ve derin bir buzdağının sadece görünen kısmıdır.

Mahkeme salonunda televizyon kameraları var ve her kelimeyi kaydedip aktarıyorlar ama kamuoyuna aktarmıyorlar; yalnızca taşma odasındaki seçilmiş muhabirler kameraların ne aktardığını görebilir.

Bu kadar önemli bir duruşmanın veya herhangi bir duruşmanın canlı ve gerçek zamanlı olarak televizyondan yayınlanmaması için kesinlikle iyi bir neden yoktur. Halkın mahkemelerini çalışırken görmesine izin vermek, adaletin en iyi garantisidir. Yargıç Louis Brandeis'in bir asır önce akıllıca söylediği gibi, “Güneş ışığı en iyi dezenfektandır.”

Brooklyn'de büyüyen bir çocukken, radyoda Red Barber'ın sunduğu renkli Dodger oyunlarını dinlerdik.

Bazen bir maça gittiğimde ve taşınabilir radyomu getirdiğimde, bizim ona verdiğimiz isimle “yaşlı kızıl saçlı”nın sahada olup bitenleri nasıl renkli bir şekilde detaylandırdığını ve abarttığını duyabiliyordum.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Televizyonun ortaya çıkması ve herkesin maçları canlı izleyebilmesiyle birlikte hesaplar çok daha doğru hale geldi, çünkü her şeyi kendi gözümüzle görebiliyorduk.

Denemeler televizyonda yayınlansaydı benzer bir olay yaşanırdı; yorumcuları gerçeği söylemeye ve yalnızca gerçekleri söylemeye zorlayacaktır.

Bugün, yargılamaların ve abartmaların partizanca haberleştirilmesine karşı hiçbir denetim yok ve kişisel görüşler çok yaygın.

Kaybeden ise Amerikan halkıdır.

Alan M. Dershowitz, Felix Frankfurter, Harvard Hukuk Fakültesi'nde fahri hukuk profesörüdür. Son kitabı “Trump'ın azledilmesine karşı dava”. Onu Twitter'da takip edin: @AlanDersh Facebook: @AlanMDershowitz.