Elon Musk kariyer tavsiyesi konusunda neyi yanlış anlıyor?

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Yakın zamanda CNBC’de yayınlanan bir röportajın sonunda Elon Musk’a, AI’nın işyerinde bu kadar çok şeyi alt üst ettiği bir dönemde çocuklarına iş seçimleri konusunda ne tavsiyede bulunacağı soruldu.

Musk, “Bu cevaplaması zor bir soru,” demeden önce uzun bir süre duraksadı. “Yapay zeka işinizi sizden daha iyi yapabiliyorsa, hayatta anlamı nasıl bulacağız? Demek istediğim, eğer bunun hakkında çok düşünürsem, bu sadece moral bozucu ve motivasyon kırıcı olabilir.”

Elon Musk vizyoner bir teknoloji uzmanı, CEO ve provokatördür. Ama o röportajda dediği gibi yılda iki üç gün dışında hep çalışıyor, 10 çocuğu dahil “arkadaşları ve ailesiyle vakit geçiriyor” ve “Bu mantıklı mı?”

Elon Musk, 13 Ağustos 2021’de Almanya, Berlin yakınlarındaki Tesla Gigafactory’yi geziyor. (Patrick Pleul – Havuz/Getty Images)

Bu seçimleri yapmakla, belki de çocuklarına işle ilgili verebileceği en önemli tavsiyeyi kaçırıyor: Yaptıkları işte anlam bulmak için insanlık tarihinin herhangi bir zamanında olduğundan daha fazla fırsata sahipler.

ELON MUSK, TIM SCOTT’UN 2024’ÜN İLK BAŞKANLIK KAMPANYA REKLAMINI ÖVÜCÜ: “HERKES MAĞDUR”

Son altı yılımı ülke çapında seyahat ederek 50 eyalette yüzlerce Amerikalının hayat hikayelerini toplayarak geçirdim. Daha sonra bu hikayeleri, değişim zamanlarında hepimizin anlam kazanmasına yardımcı olabilecek kalıplar arayan bir araştırma ekibiyle analiz ettim.

Bu proje, son kitabım olan “Hayat Geçişlerdedir” ve yeni kitabım olan “Arama: Kariyer Sonrası Bir Dünyada Anlam Çalışması Çalışması”na öncülük etti. ulaşılmasının giderek zorlaştığını öne sürüyor.

Bu soruda, dünyanın en zengin ikinci adamı yapabileceğiniz en büyük hatayı yapıyor.

Öğrendiğim 1 numaralı ders, bugünün çalışanlarının kendilerini mutlu eden bir iş bulmak için her zamankinden daha fazla fırsata ve kendi şartlarında başarıya ulaşmak için daha fazla özgürlüğe sahip olduklarıdır. Ve bunun için kısmen teşekkür etmemiz gereken teknolojimiz ve bir iş uğruna bizim için en önemli olanı feda etmemizde ısrar eden modası geçmiş başarı standartlarının peşinden koşmaktan bıkmış yeni nesil çalışanlarımız var.

Musk’ın anlayabileceği terimlerle konuşursak, rakamlar şaşırtıcı bir hikaye anlatıyor: Amerikalıların %70’i yaptıklarından memnun değil; Amerikalıların dörtte üçü bu yıl yeni iş aramayı planladıklarını söylüyor. Geçen yıl elli milyon Amerikalı işini bıraktı – bu, iş gücünün üçte biri. İş gücünün diğer üçte biri, nerede ve nasıl çalışacaklarını yeniden müzakere ediyor.

TECH TITANS AI HAKKINDA NASIL HİSSEDİYOR? ELON MUSK, BILL GATES VE MARK ZUCKERBERG’DEN DÜŞÜNCELER

Bu değişikliğin getirdiği şey nedir?

Bugünün çalışanları yaşam kalitesini önemsiyor: Y kuşağının %56’sı anlamlı bir işin onlar için ebeveynleri için olduğundan daha önemli olduğunu söylüyor. Deloitte, Y kuşağını ve Z Kuşağını işteki en önemli öncelikleri konusunda anket yaptı: başlıca yanıt, iyi bir iş/yaşam dengesiydi; anlamla ilgili ilk yedi yanıttan altısı.

Bugünün işçileri bu seçimleri kısmen, ebeveynlerinin tam tersini yaptığını gözlemledikleri için yapıyorlar.

Mülakatlarımda insanlara, işin ebeveynlerinden öğrendikleri en belirgin avantajını sorduğumda, 1 numaralı cevap çok çalışmanın değeriydi. En belirgin dezavantajları sorduğumda, cevaplar daha anlamlıydı: “fazla çalışma”, “aile üzerindeki baskı” ve “mutsuzluk”.

Basitçe söylemek gerekirse: Bugünün çalışanları, ne pahasına olursa olsun çalışma zihniyetini reddediyor ve onlara amaç sağlayan işi tercih ediyor. Mücadele ettikleri yer, bu amacın nasıl tanımlanacağıdır. Başarılı insanların tam da bunu yapmak için kullandıkları bir araç seti belirledim. Ben buna “Sevdiğiniz İşi Bulmak İçin 21 Soru” diyorum.

İşte şu anda sorabileceğiniz üç soru:

Çocukluğunuzdan beri çözmeye çalıştığınız bir sorununuz var mı?

Herkesin kendi hayatıyla ilgili anlatmak isteyip de şu ya da bu nedenle bir kenara bırakıldığı bir hikayesi vardır. Belki de dünyayı iyileştirmek, daha yaratıcı olmak, aileniz için daha iyi bir yuva sağlamak istediniz. Amacınızın – kendi ebeveynleriniz de dahil olmak üzere – diğerlerinden nasıl farklı olduğunu netleştirmek, tatmin olmuş hissetmek için çok önemlidir.

GÖRÜŞ BÜLTENİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Hayatımın bu anında, ______ iş yapmak istiyorum?

Yapmak istediklerimiz zamanla değişir. Hayatımızın bir noktasında maaşa değer verirken, diğer zamanlarda kendimizi ifade etmeye, kamu hizmetine veya geri vermeye vurgu yapabiliriz. İş yerinde mutlu olmanın merkezi bir parçası, hayatınızın bu anında ne yapmak istediğinizi bilmektir.

Şu anda kendim için aldığım en iyi tavsiye ______?

Belki de Musk’ın çocuklar hakkında yanıldığı en büyük şey, onların en başta ebeveynlerinden tavsiye istemeleridir. İnsanlara bir işe geçiş sırasında onlara en iyi tavsiyeyi kimin verdiğini sorduğumda, iş arkadaşları ve arkadaşlar listenin başında yer aldı; en son aile geldi

HABERLER SUNULDU

Ve aldıkları en değerli tavsiye? Kendine güven. İnsanların dörtte üçü en yararlı buldukları şeyin içgüdülerine güvenmek olduğunu söyledi. Milyarderlerin tavsiyelerine uymak çekici görünse de, sevdiğiniz işi bulmak için yapabileceğiniz en değerli şey kendi içgüdülerinizi takip etmektir.

Kendinizi kendi hikayenizin kahramanı yapın.

BRUCE FEILER’IN DAHA FAZLASINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN