Eğitimde Işlevselci Yaklaşım Nedir ?

Birseren

Global Mod
Global Mod
\Eğitimde Işlevselci Yaklaşım Nedir?\

Eğitimde işlevselci yaklaşım, eğitim süreçlerinin toplumsal sistemin ve bireylerin ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılandırılması gerektiğini savunan bir düşünce sistemidir. Bu yaklaşım, eğitimde bireylerin toplumsal işlevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli olan bilgi, beceri ve değerleri kazanmalarını hedefler. Toplumun düzenini ve istikrarını korumak amacıyla eğitim sistemi, bu toplumsal işlevlere hizmet etmelidir. İşlevselci yaklaşıma göre, eğitimin amacı sadece bireysel gelişim değil, aynı zamanda toplumun genel refahını sağlamaktır.

\İşlevselci Yaklaşımın Temel İlkeleri\

İşlevselci yaklaşım, temelde bireylerin toplumsal yapıya uyum sağlamalarını ve toplumda etkin bir şekilde yer almalarını sağlamayı amaçlar. Bu amaca ulaşmak için işlevselcilik şu temel ilkelere dayanır:

1. Toplumsal Bütünlük: Eğitim, toplumun bir parçası olarak bireyleri eğitmeli ve onları toplumun genel işleyişine dahil etmelidir. Eğitim sistemi, bireylerin toplumsal rolleri öğrenmesini ve bu rolleri etkin bir şekilde yerine getirmelerini sağlamalıdır.

2. Eğitim ve Toplum İlişkisi: Eğitim sistemi, toplumdaki işleyişi ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak şekillendirilmelidir. Toplumun değerleri, normları ve işlevleri eğitim süreçlerine yansıtılmalıdır.

3. İşlevsel Roller: Eğitim, bireyleri toplumsal hayatta belirli roller üstlenebilecek şekilde hazırlamalıdır. Bu roller genellikle toplumun değerlerine, geleneklerine ve ihtiyaçlarına dayanır. Öğrenciler, toplumsal işlevleri yerine getirebilmek için gerekli olan bilgi ve becerileri bu süreçte kazanırlar.

4. Toplumsal Değişim ve Uyum: Toplumda meydana gelen değişikliklere uyum sağlamak için eğitim sisteminin de esnek ve yenilikçi olması gerekmektedir. İşlevselci yaklaşım, eğitimdeki değişimin toplumsal dengeyi bozmayacak şekilde yapılandırılmasını öngörür.

\İşlevselci Yaklaşım ve Eğitimdeki Rolü\

Eğitimde işlevselci yaklaşım, bireylerin toplumsal düzene uyum sağlaması ve toplumun işlevsel gereksinimlerini yerine getirmesi gerektiğini savunur. Eğitimin temel amacı, bireyleri sadece bireysel gelişim için değil, aynı zamanda toplumun ihtiyaçları doğrultusunda eğitmektir. Bu yaklaşıma göre eğitim, toplumdaki normları ve değerleri içselleştirerek bireyleri topluma hizmet eden birer birey haline getirmelidir.

İşlevselci yaklaşıma göre eğitim, toplumsal eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya çalışırken, aynı zamanda bireyleri toplumun işleyişine uygun şekilde eğitir. Eğitim, bireylere gerekli mesleki becerilerin kazandırılmasının yanı sıra toplumsal normları, değerleri ve kuralları da öğretir. Örneğin, bir öğrenci okula başladığında sadece akademik bilgi edinmez, aynı zamanda toplumdaki rollerini ve sorumluluklarını öğrenir.

\Eğitimde Işlevselci Yaklaşımın Temel Amaçları\

İşlevselci yaklaşımdan yola çıkarak eğitimde hedeflenen temel amaçlar şunlardır:

1. Toplumsal İstikrarın Sağlanması: Eğitim, toplumun sürekliliğini ve düzenini sağlamak için gereklidir. Bireyler, eğitim süreçlerinde toplumun değerlerine göre şekillendirilir ve toplumun ihtiyaçlarına göre yetiştirilir.

2. Bireylerin Toplumsal Rollerini Öğrenmeleri: Eğitim, bireylerin toplumsal rollerini benimsemeleri ve bu rolleri yerine getirmeleri için gereklidir. Toplumda bir yer edinmek ve toplumun işleyişine uyum sağlamak için bireylerin eğitim alması zorunludur.

3. Toplumsal Değişimlere Uyum: Toplumdaki değişikliklere ayak uydurabilmek için eğitim sistemi sürekli olarak yenilikçi olmalıdır. Bu sayede, bireyler toplumsal değişikliklere hızlı bir şekilde uyum sağlayabilirler.

4. Eşitlik ve Adaletin Sağlanması: Eğitim, her bireye eşit fırsatlar sunmalı ve toplumun farklı kesimlerinden gelen bireylerin eşit şekilde eğitim almasını sağlamalıdır. Böylece toplumsal eşitsizliklerin önüne geçilebilir.

\Eğitimde Işlevselci Yaklaşımın Eleştirileri\

İşlevselci yaklaşım, toplumsal düzenin korunmasını ve bireylerin toplumsal işlevlerini yerine getirmesini savunsa da, bazı eleştirmenler bu yaklaşımı sınırlı ve tek yönlü bulmaktadır. Eleştiriler genellikle şu noktalarda yoğunlaşır:

1. Toplumsal Değişim İhtimalinin Göz Ardı Edilmesi: İşlevselci yaklaşım, toplumsal değişimi genellikle sabit bir yapıya sahip olarak görür. Bu da toplumsal değişimlerin etkili bir şekilde ele alınmasını engelleyebilir. Modern toplumlarda yaşanan hızla değişen dinamikler, işlevselci yaklaşımla yeterince entegre edilemeyebilir.

2. Bireysel Farklılıkların Yetersiz Hesaba Katılması: İşlevselci yaklaşımda eğitim genellikle toplumsal normlara ve değerler bütününe göre şekillenir. Bu, bireysel farklılıkların ve özgün ihtiyaçların göz ardı edilmesine yol açabilir. Her bireyin topluma katkı sağlama biçimi farklıdır ve bu farklılıklar eğitimin temel bir parçası olmalıdır.

3. Eleştirel Düşüncenin Zayıflaması: İşlevselci yaklaşıma göre eğitim, toplumun değerlerini içselleştirmeyi hedeflerken, eleştirel düşünme becerilerinin gelişimini engelleyebilir. Toplumdaki normlar ve değerler sorgulanmadan kabul edilebilir, bu da bireylerin toplumsal yapıyı sorgulamalarını zorlaştırabilir.

\İşlevselci Yaklaşım ve Modern Eğitim Sistemleri\

Modern eğitim sistemlerinde işlevselci yaklaşım hala önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, toplumsal değişimlerin hız kazandığı günümüzde, işlevselci yaklaşımın sadece toplumsal düzeni korumaya yönelik bir perspektifle sınırlı kalmaması gerektiği de giderek daha fazla vurgulanmaktadır. Eğitimde esneklik, yenilikçilik ve bireysel farklılıkların dikkate alınması önemli hale gelmiştir.

İşlevselci yaklaşımdan beslenen modern eğitim sistemleri, toplumsal eşitsizliği azaltmayı ve bireyleri sadece toplumsal uyum sağlayıcı değil, aynı zamanda eleştirel düşünceye sahip bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle eğitimde, bireylerin toplumsal rollerini üstlenmeleri kadar, toplumu değiştiren yenilikçi ve yaratıcı düşünceler geliştirmeleri de teşvik edilmelidir.

\Sonuç\

Eğitimde işlevselci yaklaşım, toplumsal uyumu ve istikrarı korumaya yönelik güçlü bir yaklaşım olsa da, modern toplumların değişen dinamiklerine uyum sağlamak için esneklik ve yenilik gereklidir. Eğitim, sadece toplumsal değerleri içselleştiren bir süreç olmamalıdır; aynı zamanda bireylerin kendilerini ifade edebileceği, eleştirel düşünme becerilerini geliştirebileceği bir ortam olmalıdır. Sonuç olarak, işlevselci yaklaşımın modern eğitim sistemlerinde evrilmesi, hem toplumsal dengeyi koruyacak hem de bireysel gelişimi en üst seviyeye çıkaracaktır.