Eğer yarım yamalak bir rol model bulamazsan, burada çalışamazsın.

Eda

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Üstelik ücretsiz hesabınızla binlerce makaleye, videoya ve daha fazlasına sınırsız erişim elde edin!

Geçerli bir e.

E-postanızı girerek, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz. İçeriğe erişmek için e-postanızı kontrol edin ve verilen talimatları izleyin.

YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

İsveç'teki bir işveren, aşırı müdahaleci veya kişisel sorgulamaları yasaklayan katı İsveç çalışma düzenlemeleriyle ters düşmeden, potansiyel işe alım yapacak kişilere görünüşte zararsız bir soru soruyor.

Bu: Aile üyeleriniz dışında rol modelleriniz kimler?

Mülakat yapılan kişiler şaşırtıcı derecede yüksek derecede soruyu yanıtlayamıyor.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, 29 Haziran 2023'te Ukrayna'nın Kiev kentinde düzenlenen bir basın toplantısına katılıyor. (Vitalii Nosach/Global Images Ukrayna, Getty Images aracılığıyla)

Adı sık sık anılan iklim aktivisti Greta Thunberg hariç, rol model olarak gördükleri tek bir insanı düşünemiyorlar.

YURTDIŞI KAHRAMANLAR: FARK YARATAN VATANDAŞLARI KUTLAMAK

Şirket açısından en tatmin edici yanıt, ürünleri veya hizmetleri başkalarının hayatlarını daha iyi hale getiren bir kişiden (örneğin Steve Jobs veya Elon Musk) hemen bahsetmek olacaktır. Bahsedilen rol modellerinin, topluma katkıda bulundukları sürece insan olarak kusursuz olmamaları sorun değil.

Dünyanın her yerinde yüksek kaliteli ürünler satan bu İsveç firmasının yönetimi, bu kadar çok iyi eğitimli, iyi eğitimli, akıllı insanın onlara ilham verecek neredeyse hiç kimsenin olmamasını dehşet verici buluyor.

Neden bu kadar çok iş arayan Greta Thunberg'den bahsediyor? Gençler arasındaki ezici kariyer arzusu etkileyicidir. Laik Avrupa'da iklim eylemi pratikte bir dindir. Yani İsveçli CEO'ya göre Thunberg, klasik idealizmi günümüzün “beğeni alma” dürtüsüyle birleştiren günümüzün Joan of Arc'ıdır. Üstelik çok da fazla bir şey yapmasına gerek yok; dünyayı yok ettiği için Batı'yı eleştirmek yeterli. Alabilirseniz güzel çalışma.

Ancak rol modelleri için hepsi bu.

Ne kadar üzücü.

Dr. King Chicago'da miting yapıyor

Martin Luther King Jr., 1960'larda Chicago'daki Robert Taylor Evleri'nde düzenlenen bir mitingde konuşuyor. (Robert Abbott Sengstacke/Getty Images)

Eskiden uçakta ya da kafede hiç tanımadığınız birine rol modellerinin kim olduğunu sorabilir ve hazır yanıtlar alırdınız. Hiç kimse tamamen yabancılardan rol modellerini istemedi ama sorsanız isimleri alırsınız. JFK. Martin Luther King Jr. Winston Churchill. Henry Ford. Ya da gerçekten tarihsel bir eğilime sahiplerse, Joan of Arc.

Peki rol modelleri kavramına ne oldu?

Sosyal medya çağında (evet, sosyal medyayı eleştirerek başlayacağız), zihniyetimiz tarih dışıdır. Tek düşündüğümüz neyin kalıcı olduğu değil, neyin trend olduğudur. Cihazlarımız, öz-önem duygumuzu, gerçekte kim olduğumuzla orantısız bir şekilde artırıyor. Benim telefon. Benim beslemek. Benim zaman çizelgesi. Benim benim benim. Her şey benimle ilgili, peki neden bir rol modele ihtiyacım var?

JFK açılış adresi

Başkan John F. Kennedy açılış konuşmasını 20 Ocak 1961'de Washington'da yapıyor. (AP Fotoğrafı/Dosyası)

Ünlü insanlar hakkında çok fazla şey bildiğimiz bir çağda, önceki nesillerin asla yapmadığı şekilde onların başarılarını eksiklikleriyle dengeliyoruz. Evet, JFK harika bir başkandı ve Vietnam'ın tuzağına düşmemize asla izin vermezdi. Yaşasaydı Sovyetlerle nükleer silahlanma yarışını yavaşlatırdı. Ama Jackie'ye karşı sürekli sadakatsizdi, dolayısıyla bir rol modeli değildi.

MLK'mi? Aynı argüman. Dua ve oyuncu, hepsi bir arada. Buna nasıl bakabilirim?

TARİHİN BU GÜNÜNDE, ŞUBAT. 24, 1914, JOSHUA L. CHAMBERLAIN ÖLDÜ, KOLEJ PROFESÖRÜ İÇ SAVAŞ KAHRAMANINA DÖNdü

Üstüne üstlük, dünya bir fark yaratamayacak kadar büyük, sorunları da çözümü zor görünüyor. Dünyanın iklimi, politik iklimi, sosyal iklimi… bunların hepsini düzeltmek imkansız görünüyor. Ne gereği var?

Ali, Liston II'ye Karşı

Ağır siklet şampiyonu Muhammed Ali, 1965'teki ikinci maçlarında Sonny Liston'ın başında duruyor ve şampiyonluk mücadelesi sırasında ayağa kalkması için onunla alay ediyor. (Getty Images)

Nesiller önce, geceleri çabalayan bireyler insanlığa hizmet eden atılımlar yarattılar; akla Marie Curie, Watson ve Crick geliyor. Bugün yeni bir ilaç veya bilimsel atılım geliştirmek, Big Pharma'nın veya Big Science'ın görev alanıdır. İlham veren kişilerin başvurmasına gerek yoktur.

Peki ya spor figürleri? Charles Barkley onlarca yıl önce bize rol model olmadığını söylediğinde, sporcuların sporcu olduğunu ve bundan başka bir şey olmadığını birdenbire anladık. Michael Jordan, bize “Cumhuriyetçilerin spor ayakkabı satın aldığını” hatırlatarak sivil haklar meselelerine katılmayı reddetti.

Futbolu bıraktıktan sonra onlarca yıl Los Angeles'taki çete anlaşmazlıklarına arabuluculuk yapan Jim Brown veya dini inançları nedeniyle kariyerinden vazgeçen Muhammed Ali ile karşılaştırın ve karşılaştırın. (“Onları döveceğim ama öldürmeyeceğim.”)

Earl Warren

Baş Yargıç Earl Warren (Getty Images)

Clarence Darrow, devasa devlet gücüne karşı savaşacak kaynaklara sahip olmayan yoksulları ve çaresizleri savundu. Baş Yargıç Earl Warren, Cumhuriyetçi Parti'nin ilkelerini değil, Anayasayı ve özgürlüğü savunarak kendisini atayan Başkan Eisenhower'a meydan okudu. Bugün bana rol model olabilecek bir hakim veya avukat bulun. Bekleyeceğim.

FOX HABERİN DİĞER GÖRÜŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

Bilim, spor ve mahkemeler için bu kadar.

Geçmişte dünya, toplumları için anket yapma ve buna göre politika oluşturmanın çok ötesinde bir vizyona sahip devlet adamları ve devlet kadınları buldu. Gandi İngilizleri Hindistan'dan çıkarmak istiyordu. FDR Özgür Dünya'yı kurtarmak istiyordu. Pakistan'dan Benazir Butto, İsrail'den Golda Meir ve Hindistan'dan Indira Gandhi kadınların liderlik edemeyeceği fikrini ortaya attı. Bugün, yarım aklı olan herkes, modern seçim siyasetinin fosseptik çukurundan çığlıklar atarak kaçıyor.

Yazar George Orwell

George Orwell, “1984”ün yazarı. (Getty Images aracılığıyla ullstein bild)

Kimsenin sormadığı gibi rol modellerim ergenlik yıllarımdan beri tutarlı kaldı. Onaylanmama ve cezalandırılma riskini göze alarak toplumları hakkında cesurca yazan George Orwell ve Alexander Solzhenitsyn. İsimlerini söylemek bana İsveç'te iş bulur mu? Belki.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Mesele şu ki hepimizin yön verecek yıldızlara, kıskanılacak nüfuz sahibi kişilere, küçümsenecek politikacılara, küçümsenecek dini liderlere değil. Bunun yerine durup durumu değerlendirmenin ve rol modellerimin kimler olduğunu sormanın zamanı geldi. Kim benim gelişebileceğim bir örnek oluşturuyor?

Kendimizi tam boyumuza çıkarmak için güneşin sıcaklığına çekilen heliotroplar olmalıyız. Ve eğer dünya değiştirilemeyecek kadar zormuş gibi görünüyorsa, Gandhi'nin şu emrinde yankı bulmalıyız: “Yaptığınız şey önemsizdir, ama onu yapmanız çok önemlidir.”

MICHAEL LEVIN'DEN DAHA FAZLA OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN