Bir Amerikalı olarak Rus hapishanesindeki deneyimim

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Eski Sovyetler Birliği'nde misyon çalışmalarının kapısı 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla açılmaya başladı. Ağustos 1991'de SSCB'de komünizm devrildi ve eski Sovyet cumhuriyetleri bağımsız hale geldi. Bunlardan en büyük ülke olan Rusya (155 milyon) yeni ve büyük bir görev alanı haline geldi.

Benim adım Tom Ruhkala. 1992 kışında Rusya'daki eski yeraltı Baptist kiliseleriyle temasa geçtim. 1980'den beri Finlandiya'nın Tampere kentinde yaşıyorduk; burada eşim ve ben, üç çocuğumuzla birlikte Baptist misyonerleriydik. Ben bir evangelist ve kilise yetiştiricisiyim. Rusya'nın St. Petersburg kentine ilk seyahatimi Şubat 1992'de yaptım.

Baptistler açlıktan ölüyordu. Günde yalnızca bir veya iki küçük öğün yiyebiliyorlardı. Ve kışlar çok soğuk ve uzundur. İnsani yardım ve İncil getirdik ve Batı Rusya'daki Baptist kiliseleriyle çalışmaya başladık. Devlet Baptist kiliselerinden ayrıydılar çünkü çocukların eğitimini kontrol eden Sovyet kurallarına uymayı reddettiler ve KGB'nin vaaz hizmetlerini denetlemesine izin vermediler.

RUSYA'NIN 'ANİ ÖLÜM SENDROMU' NEDENİYLE ÖLDÜĞÜNÜ İDDİA EDERKEN NAVALNY'NİN CESETİNDE 'MERİR BELİRTİLERİ' BULUNDUĞU İDDİA EDİLDİ

Sonraki 10 yıl boyunca Rusya'nın batısında ve Arktik Okyanusu'na kadar yüzlerce kez iyi haberi duyurma fırsatı buldum. Rus halkını yakından tanıdım ve Rus Baptist Hıristiyan topluluğuyla yakın ilişkiler kurdum. Okullarda, kolejlerde, hastanelerde, hapishanelerde, toplum merkezlerinde, küçük ev kiliselerinden büyük kamu binalarına ve yaz aylarında evanjelizm için açık hava çadır toplantılarına kadar her yerde İncil'i duyurmak için açık bir kapımız vardı.

Rus halkı söyleyeceklerimizi merakla, hatta sabırsızlıkla bekliyordu. 70 yıl boyunca İncil yasaklandı ve Hıristiyanlara zulmedildi. Rus hapishane sistemini anlamak için tanrısız bir milletin zulmünü ve dini azınlıklara nasıl davrandığını anlamalısınız.

Bolşeviklerin 1917'de önce Lenin ve daha sonra Stalin yönetiminde yönetimi ele geçirmesinden bu yana, Sovyetler Birliği resmi olarak ateist bir devletti. Tüm dinler dikkatlice düzenlendi ve büyümesine asla izin verilmedi. Rus Hristiyan arkadaşlarımızın devlet kayıtları yoktu ve bu nedenle üniversiteye gitmelerine ve yabancı dil öğrenmelerine izin verilmiyordu. Papazlarının hepsi çeşitli zamanlarda tutuklanmış ve birçoğu Sibirya'daki esir kamplarına gönderilmişti. Birçoğu asla geri dönmedi. Sertleşmiş suçluların bulunduğu normal hapishane popülasyonuna yerleştirildiler.

Kutsal Kitabı vaaz etmesi nedeniyle Sibirya'nın en ücra hapishanelerinden birine gönderilen Papaz Dimitri Minyakov ile konuştum. O da Alexei Navalny gibi siyasi bir mahkumdu ve Sovyet devletinin en tehlikeli düşmanı olarak görülüyordu. Azaltılmış yiyecek tayınıyla zorlu çalışma koşullarına maruz kaldı. Neredeyse hayatta kalamadı.

Rahip Tom Ruhkala, Rus Baptist Papaz Dimitri Minyakov ile birlikte (Tom Ruhkala'nın izniyle)

Sistem sizi kırmak için tasarlandı. Minyakov'un çocukları ona Rusya'nın dört bir yanından yiyecek ve giyecek getirmek zorundaydı. Bu Hıristiyanlar zulüm gören azınlıktı çünkü ailelerini Tanrı'nın Sözüne göre yetiştirmek istiyorlardı. İzinsiz bir dini toplantı düzenlerken yakalanırlarsa suçlu sayılıyorlardı, İncillerine el konuluyor ve adamlar hapse gönderiliyordu. Bazen yetkililer onların mobilyalarını ve kişisel eşyalarını bile alıp aileleri yoksul bırakıyordu. İlkokulda öğretmenler, Komünist Genç Öncü rozetlerini takmayı reddettikleri için çocuklarıyla akranlarının önünde alay ediyorlardı. Kayıt dışı Hıristiyanlar için zor zamanlar yaşandı.

UKRAYNA, RUSYA İDDİASI İDDİASIYLA ORTODOKS KİLİSELERİNİ YASAKLAMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Yetmiş yıllık ateizm, toplumu Tanrı bilgisinden arındırdı. İlerlemek için yalan söylemeyi ve hile yapmayı o kadar öğrendiler ki, yolsuzluk toplumda kabul edilen bir norm haline geldi. Rus kardeşimin bana “Asla bir Rus'a inanma” dediğini hatırlıyorum. Onlar usta yalancılar ve hırsızlardır. Bu, Tanrı korkusunun olmadığı, kişinin eylemlerine ilişkin nihai sorumluluğun olmadığı cehennem gibi bir toplumdur.

Polisin neredeyse tamamı yozlaşmıştı ve kolayca satın alınmıştı. Kadınlar para için kendilerini sattılar. Aileler alkolizm nedeniyle yok edildi ve sokakta kalan çocuklara pek merhamet gösterilmedi. Sarhoş adamların, küçük çocuklarıyla birlikte sokak ortasında uyuyup onları uyandırmaya ve yol kenarına çekmeye çalıştıklarını daha önce hiç görmemiştim. Hatta bazen işletmelerin güvenlik için para ödemesi nedeniyle tüm bu kaosun içinde düzeni yaratan da mafya oluyordu.

St. Petersburg'da iki hafta boyunca müjdeci toplantılar yaptığımız büyük bir sirk çadırında İsa'nın İncili'ni vaaz ettiğimi hatırlıyorum. Yaşlı kadınlar gözyaşları içinde “Prosti minya!” diye bağırarak öne çıktılar. “Affet beni! Affet beni!” Acıyla inlediler ve bilmediklerini söyleyerek bağırdılar. Allah'ı unutmuşlardı. Mesih'in müjdesi katılaşmış yürekleri gözlerimizin önünde değiştirdi.

Belli bir Baptist papaz, İncil'i vaaz etmesi için Sibirya'daki esir kamplarından birine gönderildi. İsa'nın Müjdesini, O'nun ölümünü ve dirilişini mahkûm arkadaşlarıyla paylaştı. Diğer mahkumlardan biri olan Sergei büyük ve güçlü bir çete üyesiydi. Hapishane gardiyanları tarafından son derece şiddetli olduğu biliniyordu.

Rahip Tom Ruhkala'nın vesikalık vuruşu

Rahip Tom Ruhkala emekli bir Baptist misyonerdir. Finlandiya'da 40 yıl görev yaptı. Rusya'ya birçok gezi yaptı ve Batı Rusya'yı kapsamlı bir şekilde gezdi. (Tom Ruhkala'nın izniyle)

Bu gardiyanlardan biri olan Andrei, sıklıkla Sergei'yi özel bir kafeste tutmakla görevlendiriliyordu. Sonra tuhaf bir şey oldu. Sergei sessiz ve itaatkar oldu. Müjdeyi Baptist papazdan duymuş ve İsa'ya inanmıştı. Andrei davranıştaki değişikliği gözlemledi ve bunun Sergei'nin gardiyanları kandırmanın yeni yolu olduğunu düşündü. Ancak Sergei'nin iyi davranışı devam etti ve hatta Tanrı'nın Mesih'in kanı aracılığıyla bağışladığına dair tanıklığını paylaşmaya başladı.

FOX HABERİN DİĞER GÖRÜŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

Bu beklenmedik dönüşüm, Andrei'nin, İsa hakkındaki bu şeyin bir miktar doğruluk payı olabileceğini düşünmesine neden oldu. Sonunda Andrei de Mesih'i Kurtarıcısı olarak kabul etti ve baştan sona değişti. Onlarla tanıştığımda Hıristiyan kardeşlerdi ve St. Petersburg'un bir banliyösü olan Volodarskaya'daki aynı Baptist kilisesinin üyeleriydi.

Arktik Okyanusu'nun Beyaz Denizi kıyısındaki en kuzeydeki şehir olan Arkangelsk'teki genç erkekler hapishanesine iki kez davet edildim. Mahkumlar yaşları 14 ila 22 arasında değişen genç erkeklerdi. Müdür Plakinov, Kızıl Ordu'nun komutanı ve binbaşısıydı. Rus hapishane sistemi Kızıl Ordu tarafından yönetiliyor. Bu genç adamlar tecavüzden cinayete kadar her türlü ciddi suçu işlemişlerdi. Ama onların kötü yollarından döneceklerine dair umut vardı.

Tom Ruhkala bir Rus hapishanesinde vaaz veriyor

Rahip Tom Ruhkala bir Rus hapishanesinde genç erkeklere İsa Mesih'in İncili'ni vaaz ediyor (Tom Ruhkala'nın izniyle)

Kutsal Kitaptan Rab İsa hakkında konuştuğumda, birden fazla yönden tutsak bir dinleyici kitlem vardı. Tanrı'nın Oğlu'nun kendileri gibi günahkarlar uğruna öldüğünü büyük bir ilgiyle dinlediler. Daha sonra hapishane avlusunda birçoğu yanıma gelip ruhlarıyla ilgilendiğim için teşekkür etti. Bu hapishaneyi ikinci ziyaretimde beni hatırladılar ve birçok kişi kurtuluş mesajını hevesle benimsedi.

Tom Ruhkala ve Binbaşı Plahnov

Müdür Plakinov, Kızıl Ordu'nun komutanı ve binbaşısıydı. Rus hapishane sistemi Kızıl Ordu tarafından yönetiliyor.

Bu 10 yıl boyunca Rusya ve Estonya'ya 35'in üzerinde bakanlık gezisi yaptım. Arabamızı gece boyunca silahlı muhafızlar tarafından korunan “staianka” adı verilen güvenli bir yerleşkede tutmak konusunda her zaman dikkatli olmamız gerekiyordu. Sokaklar güvenli değildi. Bir keresinde eşim ve kızım benimle St. Petersburg'a geldiklerinde dışarı çıkıp yürüyüş yapmak istediler. Ev sahibimiz çok tehlikeli olduğu için gitmemeleri için onlara yalvardı. Her zaman dikkatli olmamız gerekiyordu. İnsanlar hâlâ bizden çalmayı, bizi dolandırmayı ve bize sahte faturalar aktarmayı başardılar.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Amerika, o günlerde Rusya'nın olduğu gibi tanrısız bir toplum haline geliyor. Birlikte çalıştığımız Rus Hıristiyanların yanı sıra, her şekilde sömürülecek zengin Batılı hedefler olarak görüldüğümüzü gördük. İnsanlar dost canlısı görünüyorsa, bu her zaman bizi bir şekilde kandırmak içindir. Sokaktaki ortalama Rus'un herkesten faydalanmaya hazır bir fırsatçı olduğunu öğrendik.

Allah korkusunun olmadığı bir toplumda her tarafta zulüm ve acılar yaşanır. Amerika ne yazık ki bu yöne doğru gidiyor.

Rahip Tom Ruhkala emekli bir Baptist misyonerdir. Finlandiya'da 40 yıl görev yaptı. Rusya'ya birçok gezi yaptı ve Batı Rusya'yı kapsamlı bir şekilde gezdi.