Amerika'nın 'Reagan' gibi daha fazla kahramana ihtiyacı var. Eleştirmenleri unutun

Eda

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun mu yaşıyorsunuz? Buraya tıklayın.

YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Filminiz ilk kez halka açık olarak gösterilirken yabancılardan oluşan bir seyirci kitlesinin içinde oturmak, en hafif tabirle biraz sinir bozucu.

Elbette, gerçekten harika ve bu işe girdiğinizde hayalini kurduğunuz her şey: ünlüler, gösteriş, ışıltılı elbiseler ve smokinler. Kırmızı halıda yürürken büyük bir Hollywood aşk festivali yaşanıyor. Ama soğuk dış görünüşünüzün altında bu kemiren huzursuzluk ve korku var…

Ya nefret ederlerse?

ÜLKE HİSSİ OLİVER ANTHONY METEORİK YÜKSELİŞTEN BİR YIL SONRA SEYAHATLERE BAŞLAMAK İÇİN SEKTÖRÜ AYRIYOR BAKANLIK

O kabusu yaşadığınızda bu korkuyu ikiye katlayın. Bende var.

“Reagan”ın yıldızı Dennis Quaid, 40. başkanı oynayan Amerikalı olmaktan gurur duyuyor. (Getty Images)

Ve öyle oldu, “REAGAN”ın ilk gösterimi Hollywood Bulvarı'ndaki tarihi Çin Tiyatrosu'nda yapıldı; burada tüm zamanların en iyi filmlerinin ayakkabı ve el izleri sessizce teklifinizi bekliyordu. Bu filmin senaryosunu ben yazdım, bu da yine bu korkuyu ikiye katlıyor çünkü tüm senaristler Dennis Quaid, Jon Voight, Mena Suvari, Kevin Dillon ve Penelope Ann Miller gibi isimlerin yer aldığı bir filmin işe yaramadığını bilirler. Sen.

Işıklar loş. Film ruloları. İki saat sonra, kahramanımız bir kahramanın yapması gerektiği gibi gün batımına doğru giderken korku yerini neşeli gözyaşlarına bırakıyor ve seyirciler kendi gözyaşları arasında alkışlayarak ayağa kalkıyor.

Ve bu, başka bir şehirdeki başka bir prömiyer etkinliğinde tekrar yaşanıyor.

Ve yine üçüncü bir şehirde. Bu sefer tiyatronun arka tarafında doğaçlama bir karşılama cümlesi vardı, insanlar bana ve yönetmen Sean McNamara'ya teşekkür ediyordu ve yine sevinç gözyaşları akıyordu. Film ülke çapında gösterime girdiğinde, benim ve hayatlarının neredeyse yirmi yılını bu filmi yaratıp üreten kardeşlerimin telefonu, ülkenin dört bir yanından aynı yanıtı bildiren mesajlarla dolup taşıyordu.

Kulağa geldiği kadar muhteşemdi.

Daha sonra ilk incelememi açtım.

Ve sonra ikincisi. Ve üçüncüsü.

Görünüşe göre, ben ve ülke çapındaki pek çok ağlayan, ayakta duran insan tamamen yanılıyoruz.

Işıklar loş. Film ruloları. İki saat sonra, kahramanımız bir kahramanın yapması gerektiği gibi gün batımına doğru giderken korku yerini neşeli gözyaşlarına bırakıyor ve seyirciler kendi gözyaşları arasında alkışlayarak ayağa kalkıyor.
Önde gelen eleştirmenlerden biri bunu “Yılın En Kötü Filmi” olarak ifade etti. Bir başkası “Yetişkin bebek bezi seti için bir çocuk filmi” diye alay etti. Ve Rotten Tomatoes'un takip ettiği eleştirmen kardeşlerinin %80'inden fazlası da onunla aynı fikirde.

Aynı zamanda aynı derecelendirme hizmeti, Hollywood tarihindeki en büyük fark olan %98'lik hayret verici bir olumlu izleyici reytingi rapor ediyordu.

Bu yüzden. Eleştirmenler: %18. İzleyiciler %98. Çocuklarımın da dediği gibi, Bunda ne var?

Şimdi yüzeysel olarak bakıldığında bu kimseyi şaşırtmamalı. Ve bu bizi şaşırtmadı. Bu filmin kahramanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin 40. başkanı Ronald Reagan, Amerikan muhafazakarlığının altın standardını temsil ediyor. Bu hiç kimse için yeni bir haber değil, ana akım basın ve kesinlikle Hollywood onun karşısında bu yelpazenin diğer ucunda yer alıyor. Dolayısıyla, ideolojik çizgilerdeki kültürel ayrımımızın daha çok aynısı olduğu için, sert eleştirileri ve sadece açık kötülüğü bir kenara bırakmak kolaydır. %82'sinin bundan nefret etmesi biraz aşırı ama o kadar da beklenmedik değil.

Dennis Quaid ve Penelope Ann Miller, Ronald Reagan ve Nancy Reagan karakterlerinde

Dennis Quaid ve Penelope Ann Miller, Ronald Reagan ve Nancy Reagan karakterlerinde (Rob Batzdorff/Rawhide Resimleri)

Ancak bence burada daha derin bir şeyler oluyor ve bu filmin Amerika'nın kültürel ayrımında açıkça ortaya koyduğu şeye baktığımızda hepimizi (liberaller ve muhafazakarlar) bir anlığına duraklatmamız gerekiyor:

Çok büyük platformlara sahip çok küçük bir azınlık, ya kahramanlara inanmıyor ya da bir kahraman gördüklerinde onu tanıyabilmek için kendi önyargılarının ötesine bakamıyor.

Eleştirmenler için film yazmıyorum ama onlardan öğreniyorum. Ortalama ve önemsiz olanları bile. Artık bir sanatçı asla eserini savunmamalı veya açıklamamalı; eseri her izleyiciye kendi adına konuşmalıdır. Ve inanın bana, bu kitapta daha iyi yazmamı dilediğim bir düzine şey var.

Yine de, yazarın “REAGAN”ın içini boşaltırken hagiografi kelimesini kullandığında daha kötü eleştirilerden birinde gülümsedim. Saygılarımla, bir hagiografi ile bir kahramanlık hikayesi arasındaki farkı açıklamanın bu eleştirmene karşı görevim olduğunu düşünüyorum.

Hagiografi edebi bir formdur. Yaklaşık 2000 yıl civarındadır ve bir azizin biyografisini ifade eder. Azizin tüm kusurları, başarısızlıkları ve zayıflıkları, yarı tanrısallığa büründürülerek, o gezegende biz ölümlüler arasında dolaşırken.

Kahramanlık hikayesi, insanlar hikayeler anlattığından beri var. Ana teması, hepimizin ortak kusurlarının, zayıflıklarının, hatalarının ve başarısızlıklarının üstesinden gelen, arkadaşları, ailesi veya ülkesi için hayatını feda etme pahasına bile kendisinden daha büyük bir savaşa giren etten kemikten erkek veya kadındır. .

Özünde sanatın gerçek anlamı ve güzelliğidir: İnsan erdemlerinin en güzelini tasvir etmek ve yaklaşık 60 yıl öncesine kadar tüm medyadaki en yaygın hikaye anlatma biçimi. Ancak bu post-modern Üçüncü Binyılda zevklerin değiştiği anlaşılıyor.

Yoksa öyle mi?

Dennis Quaid, Ronald Reagan karakterini canlandırırken mikrofona konuşuyor.

Dennis Quaid, Reagan'ın başkan olmadan önce mevcut Amerikan mücadelelerine benzer zorluklara katlandığını söyledi. (ShowBiz Doğrudan)

Film eleştirmenleri ile “gerçek” insanlar (kusura bakmayın, dayanamadım) arasındaki 98-18 Rotten Tomatoes puanı gibi bir şeyi gerçekten anlamak istiyorsak, öncelikle bağlamı anlamamız gerekiyor. Ve bu biraz tarih gerektirir.

Çoğu kişi 1960'lardaki kültür devriminin Amerika'daki her şeyi değiştirdiği konusunda hemfikirdir. Sivil haklar hareketi gibi, korkunç bir savaşa, aya inişe ve rock 'n' roll'a karşı konuşmaların çoğu çok ama çok iyiydi.

Ama bir kısmı… o kadar da değil.

Bu ikinci kategori arasında edebiyatta, müzikte ve filmde anti-kahramanın yükselişi vardı. Ve anti-kahraman, 60'ların gençlik hareketinin vücut bulmuş haliydi; ülkenin şimdiye kadar paylaşılan değerlerinin çoğunu sorgulayan, protesto eden ve reddeden Baby Boomers'ın reşit olmuş hali.

Kahramanlık hikayesi, insanlar hikayeler anlattığından beri var. Ana teması, hepimizin ortak kusurlarının, zayıflıklarının, hatalarının ve başarısızlıklarının üstesinden gelen, arkadaşları, ailesi veya ülkesi için hayatını feda etme pahasına bile kendisinden daha büyük bir savaşa giren etten kemikten erkek veya kadındır. .
Anti-kahramanı yücelten ve/veya Amerikan geleneklerini ve değerlerini yapısöküme uğratan yeni bir film dalgası da bunu yansıtıyordu. “Easy Rider”, “Bonnie and Clyde”, “A Clockwork Orange” ve “The Wild Bunch” gibi filmler, on yıl öncesindeki “Rebel Without a Cause” ve “On The Waterfront” filmlerinin bayrağını devraldı ve şekli gerçekten de değişti. 1970'lerde ayrıldı.

Açık olmak gerekirse, bu tek tek filmlerin bir eleştirisi değil, hepsi çok iyi, tıpkı onlara benzeyen pek çok film gibi. Bazıları tüm zamanların en büyük film yapımcıları tarafından yapılmıştır.

Ama asıl nokta şu. Bu biçimin temelinde, bir zamanlar paylaşılan tüm değerlere nüfuz eden alaycı, nihilist ve karamsar bir bakış açısı yatmaktadır. Ve bu, akademik, sanatsal ve edebi çevrelerde, özellikle de Amerikan üniversite kampüsünde hakim görüş haline geldi. Harikaydı. Kahramanlara, aileye, Yahudi-Hıristiyan değerlerine ve Amerika'ya ilişkin olumlu bir dünya görüşü, büyük ölçüde bayat, eskimiş, sıradan olarak küçümsenirken… havalı olmayanın tanımıydı.

80'lerde USC Film Okulu'na gitmiştim ve bir profesör dışında tüm eğitmenlerim, özellikle de film eleştirisi dersi verenler bu bakış açısını temsil ediyordu ve bu arada Reagan'dan nefret ediyorlardı.

Ve günümüzün film eleştirmenleri onların altında çalıştı.

FOX HABERİN DİĞER GÖRÜŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

Yani aralarındaki %18'lik “REAGAN” puanı elbette şaşırtıcı değildi. Şaşırtıcı olan, sinemaseverlerin %98'lik skoruydu, aralarında birkaç Demokrat da vardı ve bunlardan bazıları benimle temasa geçti.

Anladılar. Bu bir Cumhuriyet filmi değil. Bir Amerikan filmi. Bir kahramanın yolculuğu, hagiografi değil. Skoru evinde tutanlar için bu, aziz veya mükemmel olmaktan çok uzak. Reagan kız arkadaşını, evliliğini, çocuğunu, kariyerini, seçimini kaybediyor ve aslında 50 yaşında sona eriyor.

Dennis Quaid tepelerde ata binerken kovboy şapkası takıyor.

Reagan'ların Santa Barbara yakınlarında “Batı Beyaz Saray” olarak anılan bir çiftliği vardı. Burada aktör Dennis Quaid “Reagan”da başrolü oynuyor. (ShowBiz Doğrudan)

Peki ya tiyatroda durup gerçek gözyaşlarıyla alkışlayan o insanlar? Onların da hayatlarında başarısızlıkları oldu. Sevdiklerini, işlerini, amaç duygusunu ve yaşama arzusunu kaybettiler. Ama kahramanlara inanıyorlar. Birini gördüklerinde tanırlar. Politikaları ne olursa olsun, kendilerine çok haklı olarak saygı duyulduğu bir zamanı hatırlıyorlar ve o zamanı yeniden özlüyorlar. Ve onlar da bir gün kahraman olmayı umuyorlar.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Onun için film yazıyorum. Bunu onun için yaptık.

Ve bunu tekrar yapacağız. Yakında. Ve artık ulaşmam gereken bir rekor var: eleştirmenlerin puanları ile sinemaseverlerin puanları arasında daha da büyük bir fark olması.

HOWARD KLAUSNER'DAN DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN