9 yıl önce Kaliforniya’dan ayrıldım. Ama devlet işimi bürokrasi cehenneminde rehin tutuyor

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Editörün notu: Aşağıdaki makale ilk olarak Şehir Günlüğü.

1980’lerde Sacramento’da doğdum. Ailem Palm Desert’daki akrabalarını ziyaret etmek için yaptıkları uzun araba yolculuklarında bazen Los Angeles’ta La Brea olarak bilinen katran çukurlarını görmek için dururdu. Tarih öncesi memelilerin – mamutlar, kurtlar, bizonlar, aslanlar, kılıç dişli kediler – köpüren Gilsonite pisliğine hapsolmuş ve kaçış umutları olmadan yeniden yaratımlarını sessizce aldığımı hatırlıyorum.

Son zamanlarda aynı duyguyu yaşıyorum: sıkışmış, boğulmuş ve zamanda asılı kalmış. Bununla birlikte, içinde bulunduğum çıkmazın nedeni doğal dünya değil, Kaliforniya eyalet hükümetinin kasıtlı insan bataklığı.

Dokuz yıl önce memleketimden ayrıldım ve Kuzeybatı Pasifik’e taşındım, ancak Sacramento’daki bürokrasiye olan karışıklığımı üzerimden atamadım. O zamanlar, Documentary Foundation adında kar amacı gütmeyen bir film stüdyosu işletiyordum ve şirketi Washington State’e yeniden yerleştirmeye çalışıyordum. Ancak avukatım bana kötü bir haber verdi: Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar Golden State’ten kolay kolay ayrılamazlar. California şirketini sürdürmeyi ve Washington’da ilgili bir tüzel kişilik açmayı tavsiye etti.

BU MUHAFAZAKAR DEVLETTE ‘SOSYAL ADALET’ VE ‘SOSYAL DEĞİŞİM’ BÜYÜK ÜNİVERSİTEYE HAKİM OLUYOR

Yedi yıl boyunca avukatım ve muhasebecim iki takım beyanname, rapor, uygunluk belgesi ve vergi beyannamesi hazırladı: biri California, diğeri Washington için.

Yıllarca süren bu iki aşamalı bürokratik süreçten sonra nihayet California ile bağlarımı koparmaya karar verdim. Washington Eyaletinde kar amacı gütmeyen yeni bir şirket kurdum ve Kaliforniya’daki eski kar amacı gütmeyen kuruluşun tasfiyesi için dava açtım.

Asıl sorun o zaman başladı. Son 18 ayı California Dışişleri Bakanı, California Başsavcısı ve diğerlerine bilgi yazmak, aramak, dosyalamak, göndermek, imzalamak, noter tasdik etmek, dilekçe vermek ve postalamakla geçirdim – hepsi tek bir şirketi kapatma umuduyla.

DOSYA – California Eyaleti Meclis Binası, 17 Temmuz 2022, Sacramento. (Myung J. Chun / Getty Images aracılığıyla Los Angeles Times)

Başvurular kabul edilir, reddedilir veya başka bir departmana iletilir. Mektuplar bana sürecin neredeyse bittiğine dair güvence veriyor, ancak sonra diğer mektuplar yeni düzenlemeler ve gereksinimlerle geliyor. Kayıtlı bir mesaj sesli mesaj bırakmamı söylüyor; kimse geri aramaz.

Kaliforniya’dan gelen mesaj açık: Çıkış yok.

YÖNETİM NEWSOM, 32 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE AÇIĞI AÇIKLADI, ÖNCEKİ TAHMİNDEN 10 MİLYAR DOLAR FAZLA

Bunun sebepleri neler olabilir? İlk olarak, çok çeşitli bürokratik yetersizlik. California, genişleyen, izole edilmiş bir kamu sektörü ile uçsuz bucaksız bir eyalettir. Annem kariyerini devlet için bir avukat olarak çalışarak geçirdi ve onlarca yıllık hizmetten sonra, ajansların belirtilen misyonlarını aktif olarak baltaladığı ve bölge sakinlerinin yaşam kalitesine zarar verdiği sonucuna vardı.

İkinci bir sebep açgözlülüktür. Yukarı doğru hareket eden sakinlerin çoğu fahiş maliyetler, yüksek vergiler ve kentsel işlevsizlik nedeniyle eyaletten kaçarken, Kaliforniya onları bürokratik bir ağa hapsetmeye çalıştı. Eyalet milletvekilleri, eski Kaliforniya sakinlerinin eyalet dışına çıktıktan sonra on yıl boyunca vergi ödemeleri gereken bir “çıkış vergisi” bile önerdiler. Tasarı başarısız oldu, ancak muhtemelen tekrar su yüzüne çıkacak.

Demokratik California Valisi Gavin Newsom

DOSYA – California Valisi Gavin Newsom, 24 Ocak 2023’te Half Moon Bay, California’da bir basın toplantısına gidiyor. (Dai Sugano/MediaNews Group/East Bay Times aracılığıyla Getty Images)

Motivasyon cezalandırıcıdır. La Brea, doğanın acımasız ilgisizliğiyle geçmişin megafaunasını ele geçirdi, yok etti ve fosilleştirdi. Ama devlet bürokrasisi ile bir insan eli uzanır, dolanır, kısıtlar.

GÖRÜŞ BÜLTENİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kendi başına, içinde bulunduğum durum biraz önemsiz: evrak cehennemine yakalanmış birkaç yıl. Ancak milyonlarca sakin, işletme ve girişimle çarpıldığında önemli hale gelen daha büyük bir sorunun simgesidir.

Ailem Kaliforniya’ya yerleşti – babam İtalya’dan, annem Detroit’ten – çünkü doğum yerleri çok az fırsat sunuyordu. Peki bir Golden State demir bir kafese dönüştüğünde ne olur? canlandırılabilir mi? Değilse, insanlar bunun yerine nereye gidebilir? Ve devlet elini uzatarak onları geleceğe kadar takip edecek mi?

Kaliforniya’nın mevcut liderliği, kuzeydeki rekabetçi demokrasilerden çok Latin Amerika’nın tek parti devletlerine benzeyen kuralını güvence altına aldı. Eyalet yasa koyucuları miraslarını hızla tüketiyor ve geçmişin üretken kapasitesini çarçur ediyor. Çıkarırlar, yakalarlar ve zorlarlar ama hiçbir şey yaratmazlar.

HABERLER SUNULDU

Kaliforniya’nın liderleri günah keçileri -milyarderler, teknoloji firmaları, petrol şirketleri- uydurabildikleri sürece, devlet, ihtiyaçlarını karşılamak ve politikalarının uzun vadeli sonuçlarını önlemek için yeterince nüfusu belirsizlik içinde tutacaktır. Ancak eninde sonunda bir hesap sorulacaktır.

Temennim, çıkışım gelmeden tamamlamaktır.

CHRISTOPHER RUFO’DAN DAHA FAZLA OKUMAK İÇİN TIKLAYIN